Nabavljen novi digitalni ortopan sa cefalometrijom

November 4, 2015 Off By DZ Korcula

ortopanDom zdravlja Korčula u pripremi za dolazak specijalistice ortodontice dr. Gordane Paić Karega iz sredstava za decentralizirane funkcije kupio je novi rentgenski uređaj digitalni ortopan sa cefalometrijom HYPERION X9,  3D READY ̋, CEPH PLATINUM, talijanskog prozvođača My Ray.

Ovaj uređaj osnovno je dijagnostičko sredstvo u terapiji razvojnih poremećaja čeljusti i denticije . Proizvod je najnovije tehnologije i svoju premijeru imao je na svjetskom sajmu dentalne medicine u lipnju ove godine u Kölnu i prvi takav montiran u Hrvatskoj.

Ovaj 2 D ortopan u potpunosti je digitaliziran koristeći tehnologiju flat panel detektora . Odlikuje ga visokokvalitetna slika , laserska kalibracija, izrazito kratko vrijeme akvizicije slike te najvažnije za pacijenta veliko smanjenje doze zračenja u odnosu na klasični (analogni) ortopan. Uređaj ima mogućnost nadogradnje 3D, a omogućava uz prije spomenuti ortopantomogram i do 40 različitih modaliteta pregleda primjerice snimke sinusa, temporomandibularnih zglobova, cefalogram, zubalo po sekvencama i dr.

Nabava ovog modernog 225.000 kuna vrijednog uređaja je značajno unaprijeđenje kvalitete zdravstvene zaštite za žitelje otoka Korčule i Pelješca s obzirom da naši pacijenti više neće biti prisiljeni odlaziti u udaljene centre na kopnu kako bi napravili potrebnu ortopantomogramsku snimku.