ORALNO ZDRAVLJE-PREVENCIJA I RANO ZAUSTAVLJANJE PARODONTNE BOLESTI

 

Projekt UP.02.2.1.08.0246 Oralno zdravlje – prevencija i rano zaustavljanje parodontne bolesti pod nazivom „Parodontno zdravlje je važno!“ odobren je u sklopu poziva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“. Projekt podržava Europska unija kroz Europski socijalni fond.   

Nositelj projekta: Dom zdravlja Korčula, Ulica 57. k.br. 5, 20 260 Korčula

Partneri na projektu: Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Grad Korčula

Trajanje projekta:  23.05.2022. do 23.05.2023.

Ukupna vrijednost potpore: 446.736,00 HRK

Intenzitet potpore: 100%

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljuski potencijali 2014.-2020.

 

Projektom „Parodontno zdravlje je važno!“ želi se osvijestiti javnost o važnosti parodontnog zdravlja i ranog prepoznavanja prvih znakova bolesti te upoznati građane o uskoj povezanosti parodontitisa s različitim sistemskim poremećajima i kroničnim bolestima. 

Djelatnici Doma zdravlja Korčula zajedno s djelatnicima partnera projekta, Doma zdravlja Zagreb -Zapad,  u svakodnevnom radu često se susreću s uvriježenim mišljenjem pacijenata kako je parodontitis bolest koja pogađa samo stariju životnu dob ili samo one koji nemaju dobru oralnu higijenu. Nažalost, to nije tako i upravo iz tog razloga, često se prvi znakovi bolesti zanemaruju ili ne prepoznaju, što dovodi do daljnjeg napretka bolesti. 

Parodontitis je bolest potpornih struktura zuba kod koje se posljedično, ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi, javlja gubitak (ispadanje) zubi. Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim oboljenjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, čak sedam puta veći rizik od preranog poroda novorođenčadi manje porođajne težine.

Bakterije iz parodontnog džepa mogu putem krvotoka dospjeti i naseliti naslage na koronarnim žilama i doprinijeti stvaranju ugruška. Srčane i bubrežne komplikacije povezane s dijabetesom teže su što je parodontna bolest više uznapredovala. Uznapredovala parodontna bolest znatno doprinosi povećanom riziku od koronarne arterijske bolesti srca. 

Liječenje parodontne bolesti smanjilo je godišnje troškove liječenja kod pacijenata s dijabetesom tipa II za 40 %, sa srčanom bolesti (arterijska koronarna bolest) za 11 %, a sa cerebrovaskularnim bolestima za 41 % Također, osobe s parodontitisom teže reguliraju razinu šećera u krvi te udisanjem tih bakterija mijenjaju sluznicu u plućima, čime daju priliku za naseljavanje bakterija koje uzrokuju bolesti dišnog sustava. Čak 30-40 % aspiracijskih pneumonija (upala pluća) u podlozi ima bakterije koje nalazimo i kod parodontne bolesti. Dokazano je kako parodontitis može povećati rizik od preranog poroda, a novija istraživanja pokazuju i da bakterije koje uzrokuju parodontitis mogu utjecati i na plodnost u žena. Osim toga, kod osoba s parodontitisom zabilježena je i smanjena  kvaliteta u svim segmentima života. 

Prvi simptomi parodontne bolesti se mogu javiti već u adolescenciji pa je zbog toga vrlo važno upoznati mlade na simptome te ih uputiti na preventivni pregled kako bi se ustanovila genetska predispozicija.

 

Cilj projekta

Nizom aktivnosti u potpunosti prilagođenima novim tehnologijama nastojat će se postići krajnji cilj projekta – veći broja preventivnih pregleda kod liječnika te veća svijest građana o parodontitisu i posljedicama neliječenja.   

 

Aktivnosti projekta

Sve aktivnosti u potpunosti su prilagođene novih tehnologijama s naglaskom na digitalnu tehnologiju. Briga za zdravljem i edukacija, kao dio modernog načina življenja, postaje sve više digitalna, a time i dostupnija građanima. U sklopu projekta tako su sve aktivnosti dostupne široj javnosti, a ne samo korisnicima usluga nositelja i partnera projekta, što čini ovaj projekt važnim i na nacionalnom nivou. 

 

Više informacija možete pronaći na web stranici: www.parodontnozdravlje.hr

Pratite nas i na:

Facebook stranicama: https://www.facebook.com/parodontnozdravlje

Instagram profilu: https://www.instagram.com/parodontno_zdravlje/

YouTube profilu: Parodontno Zdravlje – YouTube

 

KONTAKT  – kontakt obrazac 

E mail: info@parodontnozdravlje.hr

DOM ZDRAVLJA KORČULA

Ulica 57. k.br. 5, 20 260 Korčula