Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije

„Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“

 

Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije 2019-2021

 

Cilj projekta je povećanja stručnih kompetencija, prvenstveno patronažnih sestara, zbog povećanog broj žena oboljelih od poslijeporodne depresije koje traže liječničku pomoć. Patronažne sestre ohrabruju rodilje da potraže pomoć, neizravno prevenirajući i razvoj duševnih smetnji drugih članova obitelji, te smanjujući stigmatizaciju. Model je lako održiv te se kasnije provodi bez dodatnih troškova jer patronažne sestre obilaze sve rodilje u zemlji. Provedba projekta učinila bi ga dostupnim u cijeloj Hrvatskoj, a ujedno i obučila zdravstvene djelatnike za uporabu IT u edukaciji. Financiranje u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova je 805.822,70 HRK, od čega ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 805.822,70 HRK, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0 %.

 

U srijedu 19. veljače 2020. godine održana je sjednica Upravnog odbora projekta „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ u prostorijama Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Zagreb zapad, Baštijanova 52. Sjednici su uz nositelja projekta Dom zdravlja Zagreb Zapad nazočili i ostali partneri projekta Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar. Na sastanku je usvojen Dnevni red, podneseno izvješće o provedenim aktivnostima, te razmotren plan za preostale aktivnosti.

 

U četvrtak 19. rujna 2019. održan je sastanak Upravnog odbora projekta „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Dom zdravlja Zagreb Zapad, Centar za mentalno zdravlje a partneri Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar. Na sastanku je usvojen Dnevni red i Poslovnik o radu, podneseno izvješće o provedenim aktivnostima, te razmotren plan za preostale aktivnosti u ovom i aktivnosti u sljedećem tromjesečju.

 

Na svečanosti koja je održana u utorak 23. srpnja u Ministarstvu zdravstva potpisan je ugovor o  dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda. Svečanosti su nazočili ministar prof.dr.sc. Milan Kujundžić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić, te brojni drugi ugledni gosti. Projekt pod nazivom „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ u trajanju od 18 mjeseci, provodit će Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i patronažna služba Doma zdravlja Zagreb Zapad u suradnji s partnerima iz Domova zdravlja Korčula, Krapina i Vukovar. Tijekom provođenja projekta o svim aktivnostima nastavit ćemo vas obavještavati i na našim mrežnim stranicama. 

 

U petak 15. siječnja 2021. godine u Domu zdravlja Korčula održano je završno predstavljanje Projekta ,,Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije” 2019-2021. kojem su nazočile patronažne sestre Doma zdravlja Korčula Kristina Duka, Ljerka Matijašević, Anamarija Padovan, dr. Paula Botica ispred Upravnog vijeća, kao predstavnika Osnivača Doma zdravlja Korčula, gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris, te ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris. Projekt, čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije,  Dom zdravlja Vukovar i Dom zdravlja Korčula, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 805.822,70 kn.

Postpartalna depresija javlja se kod otprilike 10% rodilja i teško opterećuje pacijenticu i njezinu obitelj. Liječenje izostaje u otprilike 80% slučajeva. Temeljnim razlozima zbog kojih žene ne traže liječničku pomoć smatraju se slaba dostupnost usluga na području primarne zdravstvene zaštite, stigmatizacija koja prati društvene poremećaje i specifični životni uvjeti u obitelji s novorođenim djetetom.

Ciljevi Projekta su: povećanja stručnih znanja patronažnih sestara (ostvaruje se aktivnostima izrade materijala i držanja Tečaja), svladavanje dodatnih vještina u IT edukaciji (ostvaruje se tijekom supervizije edukatora i serije edukacija), prijenos stečenih znanja i vještina drugim zdravstvenim djelatnicima, prvenstveno patronažnim sestrama (ostvaruje se serijom edukacija).

Do sada je održan Tečaj 1. kategorije (prema klasifikaciji Hrvatske komore medicinskih sestara) za patronažne sestre koje postaju edukatorice edukatora (16 sestara u 4 partnerske ustanove; pripremljen edukacijski priručnik, održan tečaj, pisani, usmeni i praktični ispit). Također je održano 36 webinara na kojima su edukatorice prenosile svoja znanja drugim patronažnim sestrama i zdravstvenim djelatnicima primjenom vlastite PP prezentacije tijekom webinara, uz interaktivnu raspravu. Webinaru je prisustvovalo više od 350 patronažnih sestara iz cijele Hrvatske. Tiskano je i podijeljeno 1.000 letaka za patronažne sestre na cijelom području Republike Hrvatske; 15.000 letaka za rodilje na cijelom području Republike Hrvatske, te dodatnih 1.000 letaka na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne rodilje.

Patronažne sestre Doma zdravlja Korčula Kristina Duka, Ljerka Matijašević, Anamarija Padovan i Ivana Radović kao edukatorice svoje su stečeno znanje prenijeli svojim kolegicama na području Ličko – senjske, Zadarske, Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske, te Dubrovačko – neretvanske županije. Domovi zdravlja na područjima navedenih županija pokazali su veliki interes za Projekt i prepoznali vrijednost Projekta. Do sada je otprilike 50 patronažnih/medicinskih sestara educirano od strane patronažnih sestra Doma zdravlja Korčula.