Pružanje telemedicinske usluge za pacijente sa srčanim elektroničkim uređajima u DZ Korčula.

February 10, 2023 Off By DZ Korcula

Dana 10.02.2022. u prostorima  DZ Korčula predstavljen je projekt – Pružanje telemedicinske usluge za pacijente sa srčanim elektroničkim uređajima.

Naime, i do sada smo imali određene oblike telemedicinskih usluga  odnosno telemetrije u kardiologiji, ali posebnost ovog projekta leži u činjenici što se, koliko znamo u Hrvatskoj prvi put pruža usluga  da se pacijentima s „pacemakerima“, defibrilatorima i sličnim uređajima, funkcija  istih  može kontrolirati  iz udaljenih zdravstvenih ustanova odnosno ustanova udaljenih od bolničkih centara kao što je primjerice otok Korčula. Prednosti tog načina kontrole su nedvojbene, jer smo svi svjedoci teškoća u životu otočana u vidu otkazivanja katamaranskih i trajektnih linija u zimskim, odnosno velikih gužvi u ljetnim mjesecima, tu su i  troškovi putovanja, gubitak radnih dana itd., što sve u konačnici rezultira poboljšanjem kvalitete života na otoku.

Ovaj projekt je plod suradnje  KBC-a Split, firme  Medtronik i DZ Korčula. Primopredaja i puštanje rad uređaja  obavljeno je u nazočnosti kardiologinja doc.dr. sci. Zrinke  Jurišić dr.med. spec. pročelnice Zavoda za aritmije, KBC-a Split koja je i inicijator našeg projekta, Nine Berović dr.med.spec. također iz KBC-a Split, gospodina Josipa Radića ispred firme Medtronik koja je uređaj ustupila KBC-u Split, te ravnatelja DZ Korčula Sebastijana Fabrisa dr.med. i ravnatelja DZ Ante Franulović  gospodina Jurice Petkovića, predstavnika medija i djelatnika doma zdravlja. Tijekom primopredaje uređaja napravljena je i demonstracija istog i obavljen je prijenos podataka putem „Care Link Express-a“ s pacijenta  na uređaj, a podaci su u realnom vremenu poslani u KBC Split.

Usluga će se obavljati  putem uputnica  HZZO, a nalaze će dobivati liječnici  preko  centralnog informatičkog zdravstvenog sustava ( CEZIH-a).

Još jednom  naglašavamo zadovoljstvo što je DZ Korčula zajedno s KBC-om Split i firmom Medtronik uspio našim osiguranicima  pružiti  još jednu  vrlo vrijednu zdravstvenu uslugu koja će smanjiti udaljenost između otoka i  kopna, u našem slučaju  odnosno otoka Korčule i Splita i time umnogome olakšati život na našem Otoku.