POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ORALNO ZDRAVLJE ,,PREVENCIJA I RANO ZAUSTAVLJANJE PARADONTNE BOLESTI“

September 16, 2022 Off By DZ Korcula

15. rujna 2022. godine u 11:00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Korčule održana je početna konferencija Projekta Oralno zdravlje ,,Prevencija i rano zaustavljanje paradontne bolesti“ pod nazivom ,,Paradontno zdravlje je važno!“ čiji je nositelj Dom zdravlja Korčula, a partneri na Projektu su Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Grad Korčula.

Konferenciji su prisustvovali: ravnatelj i predstavnici Doma zdravlja Korčula, gradonačelnica i predstavnici Grada Korčule, ravnateljica i predstavnici Doma zdravlja Zagreb – Zapad, stručna voditeljica projekta, spec. ortodoncije, liječnici dentalne medicine Doma zdravlja Korčula i Doma zdravlja dr. Ante Franulović, ravnatelj Doma zdravlja dr. Ante Franulović, liječnici obiteljske medicine Doma zdravlja Korčula i Doma zdravlja dr. Ante Franulović, spec. Poliklinike sv. Nikola, predstavnik Upravnog vijeća Doma zdravlja Korčula, predstavnici medija, predstavnici agencije Narativ komunikacije, predstavnici Izvršitelja- agencija M komunikacije.

Parodontitis je najčešća kronična infektivna bolest čovječanstva koja uzrokuje ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu.

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je 11,2% svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi te se procjenjuje da je na globalnoj razini cijena gubitka produktivnosti zbog uznapredovanih parodontnih bolesti 54 milijarde USD godišnje. U zemljama EU više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10% njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju kod 80% stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine. 

Svjesni ovih činjenica, Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad, te Grad Korčula pokrenuli su javnozdravstveni projekt kojemu je cilj osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod svog liječnika dentalne medicine.     

Projekt se provodi u sklopu poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti  – faza 2 (UP.02.2.1.08.0246) te je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Ukupan iznos projekta je 446.736,00 HRK, a iznos EU potpore: 100 %.

Više informacija možete pronaći na web stranici: www.parodontnozdravlje.hr