Privatna zaklada hvaranina dr. Matka Miličića financira projekte poboljšanja zdravstvene skrbi na Korčuli i Hvaru

February 17, 2023 Off By DZ Korcula

Vela Luka, 15. veljače 2023. – Potpisan je ugovor između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Doma zdravlja „Dr. Ante Franulović“ o jednogodišnjoj financijskoj potpori projekta ”Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović u Veloj Luci”. Vrijednost projekta je 7.920,00 eura.

Zaklada će financijski podupirati rad specijaliste gastroenterologa s radnim mjestom izvan otoka Korčule da tijekom 2023. godine, jednom mjesečno u trajanju dva radna dana, dakle kroz ukupno 12 dolazaka odnosno 24 radna dana, vrši specijalističke preglede pacijenata i provodi gastroenterološke postupke u gastroenterološkoj ambulanti u Veloj Luci.

Dom zdravlja Dr. Ante Franulović će organizirati dolazak gastroenterologa, osigurati potrebna materijalna i financijska sredstva za nesmetan rad gastroenterološke ambulante, organizirati ostale medicinske djelatnike i pomoćno osoblje, koordinirati termine pacijenata te osigurati najvišu razinu kvalitete pružanja medicinske usluge.

Rad specijaliste gastroenterologije u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu, bez potrebe da se takve vrste pregleda obavljaju u većim zdravstvenim centrima poput Dubrovnika i Splita.

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade – hvaranina dr. Matka Miličića – da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb. Tako Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško od rujna 2022. godine financira dolazak liječnika specijalista u DZ Korčula, poput otorinolaringologa, pulmologa, hematologa, dermatologa itd što će omogućiti više od 1.000 pregleda tijekom sljedeće dvije godine. Od svibnja 2022. godine Zaklada financira i dolaske liječnika-specijalista u hvarsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, poput kardiologa i reumatologa a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine.

———-

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru.

U Domu zdravlja „Dr. Ante Franulović“ u okviru PZZ radi 10 timova obiteljske medicine, 5 timova dentalne medicine, ginekološka ambulanta, ambulanta medicine rada, patronažna služba i služba sanitetskog prijevoza. Također je razvijena i SKZZ, te u Domu zdravlja radi medicinsko-biokemijski laboratorij, rtg kabinet, ortopedska ambulanta, internistička ambulanta, oftalmološka ambulanta, dermatološka ambulanta, urološka ambulanta, otorinolaringološka ambulanta i psihijatrijska ambulanta. U zgradi Doma zdravlja svoju djelatnost također obavlja i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije te mikrobiološki laboratorij. Svoju djelatnost u Domu zdravlja obavlja i Županijski zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, koji organizira rad Hitne službe tima T1 u Blatu.